Kenaikan kos bahan bakar, ditambah dengan kebutuhan untuk mengurangi jejak karbon kita, telah menyebabkan banyak warga negara yang bersangkutan menerapkan lebih banyak langkah penjimatan tenaga ke dalam rutin harian mereka. Sangat penting untuk memahami bahawa penggunaan bahan bakar fosil adalah masalah yang mempengaruhi semua orang di bumi. Dari pemilik perniagaan yang perlu mengurangkan kos overhednya untuk bersaing secara berkesan di pasaran sehinggalah pengguna individu yang ingin menjimatkan wang sambil melindungi persekitaran kita, penyebut umum adalah bahawa menjimatkan bahan bakar adalah penting.

Menjimatkan Bahan Bakar dan Menjimatkan Wang

Untuk membantu anda dalam usaha menjimatkan bahan bakar tanpa henti, terdapat lima strategi yang terbukti dan bermanfaat untuk mengurangkan penggunaan bahan bakar:

1. Elakkan Terlalu Lama Tidak Bergerak

Sekiranya anda masih memandu dan enjin anda dalam keadaan tidak aktif, matikan. Idling tidak baik untuk kereta anda dan buruk untuk persekitaran. Semasa enjin kereta anda berjalan, ia mesti membakar gas untuk terus berjalan; pada masa yang sama, pelepasan dari saluran ekor anda masuk ke udara, menyumbang kepada pencemaran. Dianggarkan sebanyak 10% penggunaan bahan bakar kenderaan dapat disebabkan oleh pemalasan yang tidak perlu. Anda bukan sahaja membuang wang anda, tetapi juga menyumbang kepada tahap pencemaran udara yang tinggi di Pasir Gudang, Malaysia.

2. Menghilangkan Berat Yang Tidak Perlu

Oleh itu, anda telah membeli kereta baru di Pasir Gudang, Malaysia, dengan insuran kereta wajib, dan sekarang anda ingin mengalami keseronokan perjalanan panjang dengan rakan, keluarga, dan rakan anda. Anda akan mengemas beg anda, menumpuk di dalam kereta, dan memulakan perjalanan tanpa memikirkan bagaimana beban tambahan yang anda bawa dengan begitu baik akan mempengaruhi kecekapan bahan bakarnya. Saya harap ada cara mudah untuk mengira berapa banyak wang yang dapat anda jimatkan dengan mengurangkan berat tambahan yang tidak perlu dari kereta anda, tetapi sebenarnya adalah mustahil TETAPI masih diperlukan.

Hilangkan Berat yang Tidak Perlu di Kereta

Sama ada anda pemandu jarak jauh atau tidak, prinsip itu tetap berlaku untuk kereta anda: semakin kurang berat yang tidak perlu anda bawa, semakin cekap gas. Dan jika anda masih tidak yakin, setiap kilogram tambahan yang anda tambahkan ke dalam kereta anda boleh dikenakan sehingga satu galon petrol setiap 160 KM.

3. Tayar Mesti Melambung ke Tekanan Yang Disarankan

Sama ada anda memandu kereta ekonomi melalui bandar anda atau van perkhemahan di seluruh negeri, membiarkan tayar anda melambung ke tekanan ideal mereka dapat menjimatkan banyak wang. Sebenarnya, ini adalah satu-satunya cara untuk meningkatkan kecekapan bahan bakar ketika datang ke kenderaan anda. Tayar mesti dinaikkan ke tekanan yang disarankan untuk meningkatkan jarak tempuh gas. Apabila tayar melambung rendah, ia menyebabkan geseran yang lebih besar antara jalan dan getah, yang secara langsung bertanggungjawab untuk lebih banyak penggunaan bahan bakar.

Tayar Mesti Melambung

Dalam jangka masa panjang, geseran tambahan ini adalah pembaziran gas dan Wang kerana harganya lebih banyak dalam bahan bakar dan kehausan pada kenderaan anda. Dan ya, anda mungkin mempunyai insuran kereta atau insuran motorsikal di Malaysia, tetapi jika anda benar-benar ingin menjimatkan wang untuk bahan bakar dan melakukan perjalanan yang lebih selamat, anda harus memastikan tekanan udara pada tayar anda diperiksa setiap bulan dan menukar tayar ketika kedalaman tapak mencecah 2/32″.

4. Melabur dalam Kereta Lebih Jimat Bahan Bakar

Anda mahukan cepat dan kuat? Pergilah dapatkan kereta sukan. Adakah anda mahu memandu kereta yang menjimatkan bahan api? Lupakan kelajuan 6 silinder dan jarak tinggi anda, dan jadikan diri anda kacukan. Menawarkan motor elektrik hibrid dan sistem hibrid canggihnya, hibrid adalah kenderaan utama yang dapat menempuh jarak hingga 100 batu dalam mod cekap gas tanpa banyak pelepasan berbahaya. Anda juga boleh memilih untuk melabur dalam kuasa rendah atau mesin yang lebih kecil, dengan enjin yang lebih kecil harganya lebih sedikit Wang untuk gas dan berat. Model-model ini direka khas untuk individu yang prihatin terhadap kecekapan bahan bakar dan masih menghasilkan hampir semua aspek – keselesaan, teknologi, dan prestasi.

Melabur dalam Kereta yang Lebih Jimat Bahan Bakar

5. Rancang Laluan Anda Sebelum Melancong

Satu-satunya cara yang dijamin untuk menjimatkan wang adalah dengan mengurangkan penggunaan bahan bakar secara keseluruhan. Sebelum anda berangkat, luangkan sedikit masa untuk merancang laluan anda. Utamakan perhentian yang akan memberi anda pulangan pelaburan pelaburan gas anda. Setelah anda sampai di destinasi anda, nilaikan berapa banyak gas yang anda gunakan semasa perjalanan anda. Semasa anda melakukan ini, anda akan menyedari bahawa bukan sahaja anda dapat menjimatkan wang dengan merancang jalan anda terlebih dahulu, tetapi anda juga dapat menjimatkan wang dengan merancang aktiviti sebelum anda pergi. Dan jika anda benar-benar ingin menjimatkan wang, semasa anda memandu di jalan raya, selalu berusaha untuk mengekalkan kelajuan berterusan sekitar 50mph. Ini akan mengurangkan penggunaan gas anda, serta mengurangkan kehausan pada mesin anda.

Kesimpulannya

Sekiranya anda benar-benar serius untuk mengurangkan penggunaan bahan bakar dan menjimatkan wang pada gas, maka sangat disarankan agar anda mula menggunakan beberapa strategi yang mudah dilaksanakan di atas hari ini. Penting juga untuk diingat bahawa tindakan lebih penting daripada kata-kata. Setiap sedikit bahan bakar yang dijimatkan adalah langkah lebih dekat ke kehidupan yang lebih mudah, kurang tekanan dan lebih bijak.

Call Me Back