Anda mempunyai hari yang sukar di tempat kerja, dan anda layak untuk pulang ke rumah dan berehat. Tetapi anda tidak pernah tahu bila kereta anda akan rosak dan meninggalkan anda Dengan kereta anda terdedah kepada kerosakan kerana haus dan kerosakan yang berterusan di dalamnya, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan anda tidak terkandas oleh enjin yang tidak berfungsi dengan baik atau beberapa kerosakan mekanikal yang lain. Bersedialah untuk yang terburuk dan lakukan lima langkah berikut untuk memastikan kereta anda tidak rosak dan membiarkan anda terkandas.

Kerosakan Kereta

5 Langkah yang Boleh Anda Lakukan untuk Mencegah Kerosakan Kereta di Malaysia:

Kerosakan kereta boleh menjadi keadaan tertekan, terutamanya ketika anda berada di tepi jalan. Anda mungkin takut bahawa anda akan mendapat wang yang besar, bahawa anda tidak akan dapat memperbaiki kereta tersebut, atau bahawa kereta anda akan dicuri. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kerosakan kereta dan tahu apa yang perlu dilakukan apabila berlaku.

1. Perkhidmatan dan Pemeriksaan Kereta Berkala

Are you taking your car for periodic service and checks in your area, say Pasir Gudang or Bandar Seri Alam? Kemungkinan besar tidak. Adalah cukup mudah untuk terus memandu tanpa mengambil langkah untuk memberi perkhidmatan dan pemeriksaan berkala kepada kereta anda. Walaupun menggoda, itu adalah perkara yang salah untuk dilakukan. Bagi kebanyakan orang, kereta adalah salah satu pelaburan utama dan paling penting. Tetapi untuk mendapatkan nilai wang anda, anda tidak boleh lupa memberikan kereta dan servis berkala kepada kereta anda. Sekiranya anda gagal melakukannya, ada kemungkinan besar lambat laun, ia akan hancur. Ini adalah ketika anda harus membaiki dan membelanjakan hampir semua wang yang anda hasilkan dengan susah payah untuk sesuatu yang boleh anda hindari dengan mudah.

Sentiasa Kenderaan Servis

2. Elakkan beban berlebihan

Apa yang berlaku apabila anda memberi tekanan lebih pada kereta (atau nyawa) daripada yang dapat ditangani? Ia akan hancur. Dan bukan hanya jumlah bagasi tambahan yang kami bawa; juga cara kita memandu. Apabila anda menekan pemecut, anda tidak akan memberi tekanan kepada kereta anda – seperti anda cuba membanting daging besar ke dalam bukaan kecil. Anda akan mengalami terlalu banyak tekanan di dalam yang akan menyebabkan masalah besar pada masa akan datang. Anda mesti faham bahawa kereta anda bukan batu bata, dan memerlukan sedikit ruang untuk bernafas. Untuk mengelakkan kerosakan kereta seperti ini, anda mesti mengelakkan terlalu banyak memuatkan kenderaan anda dan memaksanya untuk melakukan terlalu banyak apabila anda tahu ia tidak sengaja dilakukan.

Lebihan kereta

3. Sentiasa Pastikan Kereta Anda Terhidrasi

Memandu melalui lebuh raya dengan tingkap ke bawah dan letupan muzik anda memang menyeronokkan, tetapi juga merosakkan kereta anda. Panas dan matahari menyukarkan kereta anda untuk menyejuk dan akan menyebabkan anda tersekat di mana-mana. Cara terbaik untuk memastikan kereta anda tidak rosak adalah dengan tidak terlalu panas. Semasa anda melalui cuaca panas atau merancang perjalanan yang lama, anda mesti memastikan kenderaan anda sentiasa terhidrasi dengan penyejuk, minyak enjin, minyak brek dan sebagainya. Pertaruhan terbaik anda ialah berunding dengan mekanik profesional dan memintanya melakukan keajaiban sehingga anda dapat meneruskan perjalanan.

Enjin Kereta yang dipanaskan

4. Ketidaktahuan Melayan Orang Baik

Memberi perhatian kepada tanda amaran adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan kerosakan kenderaan dan memastikan kereta anda dalam keadaan terbaik di Malaysia. Lampu amaran pada kereta moden telah berkembang selama bertahun-tahun. Tidak seperti hari-hari mereka biasanya lebih sedikit daripada lampu oren berkelip sederhana yang menunjukkan ada sesuatu yang tidak betul, tidak memberikan perincian mengenai apa sebenarnya atau betapa bahayanya, kereta semasa kini dilengkapi dengan sistem amaran yang kompleks yang memperincikan bahkan perincian paling minim dari masalah. Oleh itu, pertimbangkan untuk memberi peluang terbaik kepada kereta anda untuk terus berjalan dengan memperhatikan setiap tanda amaran.

Memeriksa Kereta

5. Periksa Penutup Roda

Tayar – paling sedikit masalah kereta anda – itulah yang anda fikirkan, tetapi tidak demikian. Roda adalah bahagian terpenting dalam kereta anda, jadi anda mesti memberi perhatian yang sewajarnya kepada mereka. Anda perlu kerap memeriksa keausan tayar, keretakan, dan lekapan pada tayar yang tidak rata, dan juga lubang kuku yang merosakkan rim luar. Dan ketika anda berfikir bahawa anda telah memeriksa semua bahagian kereta anda, sudah tiba masanya untuk memeriksa roda. Tidak kira seberapa baik anda menjaga kereta anda, kereta itu mungkin akan rosak cepat atau lambat. Jadi, bersiaplah untuk menangani keadaan sebelum ia berlaku dengan memastikan roda anda berada dalam keadaan terbaik.

Periksa Tayar Kereta

3 Perkara Yang Perlu Dilakukan Ketika Kereta Anda Rosak di Malaysia:

Tidak akan baik apabila kereta anda rosak, terutamanya jika anda terburu-buru. Anda mungkin terlambat bekerja, sekolah, atau pertunangan penting yang lain. Sekiranya anda pernah terjebak dalam situasi seperti ini, anda pasti akan panik dan panik. Tetapi sebelum anda mula panik dan menyebabkan kesesakan lalu lintas, cubalah menarik nafas lega dan menyatukan diri anda. Ketiga-tiga perkara mudah ini akan membantu anda mengurus perasaan anda, tetap tenang, dan kembali ke jalan secepat mungkin!

1. Hidupkan Lampu Kecemasan Kereta Anda

Lampu bahaya kereta ada untuk memberi amaran kepada pemandu lain mengenai keadaan yang memerlukan bantuan. Tidak kira kenderaan bergerak atau diparkir, anda meminta pemandu lain untuk lebih berhati-hati dan peka. Namun, kebenarannya adalah bahawa kebanyakan pemandu bertindak seperti ciri ini bahkan tidak ada di kenderaan mereka … atau mungkin mereka tidak tahu bahawa ia ada. Dan ini membawa kepada kemalangan malang yang, walaupun dilindungi insurans kereta, masih boleh mengakibatkan keadaan yang lebih buruk seperti kehilangan nyawa. Oleh itu, sekiranya anda mendapati diri anda berada dalam keadaan di mana kereta anda tidak menepati janji, mengaktifkan lampu bahaya kereta anda akan selalu menjadi pilihan terbaik.

2. Kekal di Kenderaan Anda

Setelah menyalakan lampu bahaya, pastikan berada di dalam kenderaan anda. Anda harus tenang dan terkumpul mungkin. Anda mungkin merasa tidak selesa tetapi tinggal di dalam kenderaan anda akan membantu anda menjaga kegelisahan dan menumpukan perhatian kepada apa yang salah dengan kereta anda. Daripada panik dan berusaha menyelesaikan masalah itu sendiri, mengapa tidak membiarkan para pakar menangani keadaan itu?

Kekal dalam kereta

Para profesional boleh memberi anda penyelesaian dan membantu anda kembali ke jalan secepat mungkin. Sekiranya berlaku kerosakan besar, anda boleh yakin bahawa semua pembaikan akan dilindungi oleh insuran kereta anda, jadi sama sekali tidak perlu risau tentang implikasi kewangan.

3. Panggil Bantuan Pakar

Sekarang anda tinggal di dalam kenderaan anda, inilah masanya untuk menghubungi profesional pembaikan kenderaan. Walaupun anda tidak mahu melakukan ini dengan panik, sebaiknya segera bertindak. Anda akan dilindungi oleh insurans kenderaan anda, dan bengkel hanya berjarak satu panggilan telefon. Mekanik kereta anda seharusnya dapat menghantar trak tunda atau mempunyai kenderaan lain yang berdekatan untuk memberi anda perjalanan ke destinasi anda.

Panggil untuk Pembantuan

Kesimpulannya

Bersiaplah, berhati-hatilah, dan ikuti petua di atas, agar anda dapat mengelakkan kerosakan kereta. Seperti yang telah dibincangkan, terdapat beberapa cara untuk mempersiapkan diri untuk kerosakan kereta atau mencegah kereta anda daripada rosak. Dengan kepala di bahu dan langkah yang betul diambil, anda akan memastikan kereta anda berada dalam keadaan prima. Dan dengan rancangan tindakan yang betul, anda tidak perlu membuang masa di tepi jalan.

Call Me Back