Peningkatan kes penipuan jalan raya adalah kebimbangan yang harus mendorong setiap rakyat Malaysia untuk berwaspada. Sama ada secara solo atau berkumpulan, keselamatan diri dan barang-barang kita harus selalu menjadi keutamaan kepada kita. Setelah itu, ini adalah panduam bagaimana anda dapat mengelakkan penipuan jalan raya dengan mengetahui modus operandi biasa yang digunakan oleh penipu. Anda akan mengetahui mengenai tiga penipuan dan petua paling biasa mengenai cara melindungi diri daripada mereka.

Kemalangan Palsu

1. Kemalangan Palsu :

Tidak ada yang palsu mengenai nombor penipuan ini – semuanya terlalu nyata. Malaysia telah menyaksikan peningkatan besar dalam kes penipuan kecelakaan palsu, di mana penipu akan menggunakan segala macam taktik “terbukti” untuk menyebabkan kemalangan palsu dan kemudian menuntut ganti rugi dari mangsa mereka. Versi penipuan yang paling biasa adalah ” basikal yang rosak ” Cara turunnya adalah, penunggang basikal atau kenderaan apa pun akan memandu di hadapan anda dan kemudian tiba-tiba brek di tengah jalan tanpa sebab. Sebaik sahaja anda menghentikan kereta anda, penunggang akan mengaku telah merosakkan basikalnya (atau kenderaan) kerana memandu secara sembrono dan menuntut pampasan daripada anda. Sekiranya anda menolak untuk membayarnya, dia mungkin mengancam untuk membuat amukan dan memanggil polis. Dia juga akan mengancam anda dengan bahaya tubuh dalam bentuk pukulan dan tendangan. Dalam beberapa kes yang melampau, dia mungkin mengambil senjata dan menjenamakannya kepada anda.

Bagaimana Mengelakkan Penipuan Ini?

Tidak perlu kreatif ketika mengelakkan penipuan ini. Cara paling selamat adalah dengan menjaga jarak 2 kereta antara anda dan kenderaan di hadapan anda dan memandu dengan perlahan. Dan sekiranya, dalam kejadian malang, anda bertemu dengan penipu dengan basikal yang rosak, pergi ke balai polis terdekat dan laporkan. Tidak perlu membayarnya dan tentunya tidak perlu bertengkar dengan mereka. Pihak berkuasa akan menjaganya.

two-angry-motorists-arguing-over-responsibility-fo-LW7CAZM

2. Penipuan Trak Tunda :

Salah satu penipuan terbesar yang melanda jalan raya Malaysia adalah penipuan trak tunda ini. Pernah melihat trak derek palsu yang cuba “menyelamatkan” anda dari kemalangan yang dikatakan buruk? Sekiranya anda melihat dengan teliti, kata-kata ” trak tunda ” akan dicat dengan tebal pada kenderaan mereka, yang biasanya merupakan trak pikap Toyota Hilux Revo. Keseluruhan senario adalah seperti ini: penipu akan terlebih dahulu menumpahkan minyak di jalan raya dan kemudian berusaha untuk ” menyelamatkan ” anda setelah anda mengalami kemalangan di tumpahan minyak. Mereka mungkin melangkah lebih jauh dengan meninggalkan paku dan kaca di jalan sehingga menyebabkan kenderaan anda rosak. Penipu akan menghampiri anda dengan ” trak tunda ” mereka dan mendakwa bahawa mereka akan menolong anda sekiranya anda bersetuju untuk ” menunda ” kereta anda ke ” bengkel ” mereka. Sekiranya anda menolak, mereka akan memaksa anda untuk mengambil tindakan segera kerana kenderaan anda mungkin menghalang jalan. Sebaik sahaja anda sampai di bengkel mereka, mereka akan menuntut anda membayar sejumlah wang yang besar untuk kononnya memperbaiki kereta anda – satu lagi tipu muslihat dan murah.

Bagaimana Mengelakkan Penipuan Ini?

Terdapat tiga perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan penipuan ini. Pertama, jangan sekali-kali menerima bantuan dari mana-mana trak tunda melainkan jika mereka diberi kebenaran oleh syarikat insurans anda. Kedua, jika kereta anda rosak di jalan raya, jangan terima pertolongan daripada orang asing atau orang yang cuba bersikap baik, terutama ketika mereka memaksa anda untuk pergi bersama mereka. Ketiga, selalu berwaspada dan memandu dengan berhati-hati.

tow-truck-towing-a-broken-down-car-on-the-street-P83U67Q

3. Oil Cap Is Open Road Scams:

Bagi mereka yang mempunyai ” keseronokan ” melihat penipuan ini, anda mungkin akan memahami betapa mengecewakannya. Kadang-kadang ia boleh menyebabkan anda memecahkan tingkap anda sendiri hanya untuk menghilangkan rasa marah. Penipuan ini biasanya dilakukan oleh sekumpulan 2 atau 3 orang dengan harapan anda tidak menyedarinya. Penipuan jalan cap minyak biasanya melibatkan penipu yang akan cuba menarik perhatian anda untuk membuka penutup minyak kereta anda, dan setelah anda menghentikan kereta untuk memeriksa, mereka akan cuba merompak anda atau mencuri barang-barang anda.

Bagaimana Mengelakkan Penipuan Ini?

Cermin sisi anda harus selalu menunjuk ke arah penutup bahan bakar. Oleh itu, kemungkinan besar anda akan melihat orang atau kenderaan yang mencurigakan di dekat penutup bahan bakar anda, memudahkan anda untuk memandu dengan selamat. Juga, kebanyakan kereta moden akan memberi isyarat sekiranya penutup bahan bakar dibuka. Oleh itu, jika anda mempunyai ciri seperti itu, berhati-hatilah dengan orang yang cuba mengalihkan perhatian anda.

Kesimpulannya

Kesimpulannya, ini adalah beberapa penipuan biasa yang harus anda ketahui. Walaupun anda mungkin merasa bingung dan kecewa ketika menghadapi salah satu penipuan ini, ingatlah bahawa itu hanyalah penipuan. Kami yakin bahawa lalu lintas di Malaysia masih selamat seperti biasa. Walau bagaimanapun, terdapat banyak varian yang berbeza dari penipuan yang sama, jadi sangat berguna untuk mereka.